Stap 3 Opkweekfase overgang binnen - buiten

AFHARDEN VAN DE PLANTJES

ACCLIMATISEREN...

Plantjes zijn soms net mensen. Wij vinden het ook niet lekker om ''plotseling' van koud naar warm te gaan of andersom. Even acclimatiseren dus. dan doen we met de groenteplantjes ook. in het voorjaar kun je vanaf 1 mei de plantjes langzaam afharden. Dit is van groot belang, want zou je binnen opgekweekte planten direct buiten in de kou neerzetten, dan is de kans groot dat ze het niet lang redden.

Officieel is dit vanaf half mei, na de zogenoemde IJsheiligen, maar beter houd je de weermannen en -vrouwen in de gaten. Plaats de plantjes overdag een paar uur buiten.

PLEK: Dit doe je op een beschutte plek waar ze geen last hebben van de wind en NIET in de volle zon staan. Denk aan een serre, overkapping of schuurtje. 

DUUR: afhard periode duurt 1 tot 2 weken afhankelijk van het type weer. met 2 weken zit je altijd goed. 

Op de eerste dag laat je de planten zo’n drie tot vier uur buiten staan. In de volgende vijf tot zeven dagen laat je de planten steeds één of twee uur langer buiten staan. Na die dagen zijn je planten al sterker geworden en kunnen ze een nachtje buiten blijven staan.

Mocht het ineens toch nog flink koud worden, dan haal je de plantjes uiteraard weer naar binnen. wat is koud? < 8-10 graden. 

EN DOORR...  UITPLANTEN BUITEN IN POT OF VOLLEGROND

van half mei tot half juni kun je de plantjes uitpoten. dit kun je in grote potten op terras of balkon doen, of in de vollegrond. 

Groentepost Ontvangen na 15 mei? dan zijn de temperatuurschokken niet meer zo groot. en kun je de groentepost plantjes na 1 week ompotten in kleine potten. vervolgens kun je ze na 1-2 binnen te hebben gestaan sneller naar buiten en uitpoten zoals in deze fase omschreven. 

uiteraard niet vergeten water te geven! check hier de watergeeftips van teler Giel. 

LET OP! TE WARM EN TEVEEL ZON:  Net als (jonge) mensen is te warm en teveel zon NIET prettig voor de plantjes. Ze kunnen zelfs verbranden. vermijd de felle middagzon op (half)zonnige dagen in fase 1, 2 en 3. 

ga door naar stap 4